27 mei 2013

Ingezonden brief

Laatst las ik het artikel 'Maak Dodenherdenking geen Jodenherdenking' van Ewout Sanders in het NRC Handelsblad van 7 mei 2012. Meneer Sanders is het er oneens mee dat de dodenherdenking grotendeels draait om de omgekomen Joden tijdens WOII. Hij wil, zoals het formeel is, niet alleen de vervolgde Joden herdenken, maar ook de burgers en militairen die bij andere oorlogen en vredesoperaties zijn overleden. Bovendien wil meneer Sanders de daders herdenken, uit beschaving. 

De Dodenherdenking  begon om de slachtoffers van WOII te herdenken, maar later werd dit uitgebreid met slachtoffers van andere oorlogen en vredesmissies. Hiermee ben ik het eens, want natuurlijk is het belangrijk om deze mensen te herdenken.

Maar meneer Sanders wil ook dat wij Nederlanders de gevallen Duitsers en 'foute' Nederlanders herdenken. Dit vind ik onrealistisch. Er leven nu nog veel mensen die de WOII hebben meegemaakt, Joden en andere Nederlanders. Die willen zeker niet dat de omgekomen Duitse soldaten worden herdacht. Vertellen zij ons, hun (klein)kinderen, niet hun verschrikkelijke verhalen, die hen nog steeds bezig houden? Zou u uw vroegere vijanden willen herdenken, juist op dat moment waarbij de slachtoffers herdenken?  

Meneer Sanders laat het klinken alsof Joden de boosdoeners zijn: 'Informeel lijkt het steeds meer deze kant op te gaan: wat er tijdens de dodenherdenking precies mag gebeuren, wordt bepaald door Joodse splintergroepjes.' en  'Zij doen dit op basis van een vast argument: respect voor het ongekende leed dat de Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog is aangedaan.' De Joden zouden bepalen wat er met de Dodenherdenking wel en niet gebeurt. Zelf ben ik opgegroeid met de gedachte dat ik twee minuten moest denken aan de omgekomen Joden en Nederlandse burgers en soldaten. Niet aan de vermoordde Duitse soldaten en burgers, waarvan een deel misschien wel onschuldig was. Maar ook zeker een deel niet, die ervoor hebben gezorgd dat een miljoenen Joden en anderen zijn vermoord in de concentratie kampen. 

Natuurlijk kunnen wij Nederlanders andere omgekomen burgers en soldaten herdenken, maar zelf vind ik het idee van meneer Sanders, dat wij ook de Duitse bezetter moeten herdenken, te ver gaan. Je kunt niet doen alsof wat er bij WOII is gebeurd, nooit plaats heeft gevonden. Er zijn nog tal van mensen die deze verschrikkelijke tijd hebben meegemaakt, en ook bij de nieuwe generatie liggen hun verhalen nog vers in het geheugen. 

1 opmerking:

  1. Hoi Iris, goede brief. Je brief is alleen wel erg lang, zoals ookal in de opdracht staat, houdt het kort en bondig. Je zit nu namelijk tegen de 400 woorden aan en dat is wel wat veel. Verder valt het mij op dat je het woord 'miljoenen' dik gedrukt hebt en er verder in de tekst geen enkel dik gedrukt woord staat. Ik zou dat dus weg laten of op meedere plekken toepassen. Verder heb ik natuurlijk geen spelfouten e.d. gevonden. Goed gedaan verder.

    BeantwoordenVerwijderen